Millainen on luova ja kriittinen kansalainen? Mistä niin kansalainen kuin kansalaistaitokin juontavat juurensa? Kuinka voi edistää valistunutta poliittista toimijuutta kansanvallan nykyoloissa?
Kuluvana syksynä Filosofian illoissa tartutaan kansalaistaitoihin ja kansalaisen käsitteeseen. Kansalaisuus on politiikantutkimuksen teoreettisia avaintermejä, mutta siihen sisältyy myös kasvatuksellinen ja yhteiskunnallista osallistumista tukeva taidollinen ja käytännöllinen ulottuvuus. Kysymys kansalaisten toimintakyvyistä ja -valmiuksista on elävän demokratian kohtalonkysymys.
Syksyn ensimmäisessä istunnossa keskiviikkona 13.9. klo 18 Tampereen pääkirjasto Metson Lehmus-salissa FT Mona Mannevuo ja YTT Hanna Ylöstalo johdattavat teemaan otsikolla ”Kansalaistaito – kriittisyyttä vai alamaisuutta?”.
Valtapolitiikkaa talouskurioppeineen leimaa asioiden esitteleminen välttämättömyyksinä. Kriittisille kysymyksille ei näytä jäävän tilaa, vaan kansalaiselle tarjotaan kuuliaisen talkoolaisen osaa. Tilannetta hämmentää harhaanjohtava puhe valinnanvapauden lisääntymisestä. Näissä olosuhteissa on kysyttävä: mistä tulee päätöksentekoa ohjaileva tieto? Ja miten se yksioikoistuu ainoaksi totuudeksi? Kansalaisten on opittava osallistumaan ja kyettävä vaatimaan päättäjiltä perusteluja – ja sitten parempia perusteluja.
Illan juontaa niin & näin -päätoimittaja Jaakko Belt.
Toisessa Filosofian illassa keskiviikkona 11.10. klo 18 ääneen pääsee FT Jarkko S. Tuusvuori aiheella ”Kansalaisen ja kansalaistaitojen käsitehistoriasta ja nykykeskustelusta”.
Kolmannen kerran kokoonnutaan asian äärelle keskiviikkona 8.11. klo 18, jolloin KT Leena Lestinen alustaa otsikolla ”Kansalais- ja demokratiakasvatuksesta koulussa”.
Filosofian iltoja järjestää niin & näin -lehti yhdessä Tampereen kaupungin ja Tampereen seudun työväenopiston kanssa. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan!