THE ETHICS OF READING. The 14th Summer School of Cultural Studies

4.6.2007 till 7.6.2007

THE ETHICS OF READING
 
The 14th Summer School of Cultural Studies
 
Jyväskylä, June 4–7, 2007
 
 
Kulttuurin tutkimuksen verkosto ja Jyväskylän yliopiston Nykykulttuurin tutkimuskeskus järjestävät neljännentoista valtakunnallisen kulttuurintutkimuksen kesäkoulun Jyväskylässä 4.–7. kesäkuuta 2007.
 
Kesäkouluun pyydetään esitelmiä, jotka käsittelevät etiikan ja lukemisen suhdetta. Kumpaankin termiin liittyy hyvin erilaisia käsitteellistyksiä ja sitä kautta laaja kirjo näkökulmia ja niiden yhdistelmiä. Lähestymistavasta riippuen termit sijoittuvat joko samalle jatkumolle tai sitten jännitteiseen suhteeseen toisiinsa. Esimerkiksi viimeaikainen puhe ”eettisestä käänteestä” on liittynyt ”uushumanistisiin” pyrkimyksiin eheyttää fragmentoitunut subjekti. Jälkistrukturalistiset lukemisen teoriat taas painottavat ”tapahtumaa” ja ”yksittäisyyttä”, mikä implikoi vastakarvaista asennetta sekä diskursiivista merkitystä, kattavia tulkintoja että yhtenäistä eettistä subjektia kohtaan. Tässä jälkimmäisessä merkityksessä lukemisen etiikka merkitsee vastuuntuntoa nimenomaan tapahtumaa ja ainutkertaisuutta kohtaan. Foucaultlaisessa hengessä lukemista voi tarkastella myös itsensä muokkaamisen (”self-fashioning”) muotona, jossa esteettinen ja eettinen sulautuvat toisiinsa. 
 
Uushumanistisessa paradigmassa taas tehdään joskus ero lukemisen etiikan ja ”luettaessa toteutuvan” etiikan välille. Jälkimmäinen kohdistaa huomion luetusta nouseviin moraalikysymyksiin. Edellinen taas asettaa vaatimuksen tiedostaa oma eettinen positio samoin kuin monien rinnakkaisten yleisöjen sekä etualaistettujen ja vastustavien luentojen olemassaolo. Erään vaikutusvaltaisen muotoilun mukaan sellainen etiikka poikkeaa normatiivisten periaatteiden noudattamisesta siinä, että se keskittyy intersubjektiivisiin kohtaamisiin, ”moraaliseen tilanteeseen itseensä”. Narratiivien ominaisuutena on kokemuksellinen välittömyys joka jälkivaikutuksen tapaan herättää eettisiä näkökantoja. Etiikka ja narratiivi ovat pragmaattisessa suhteessa toisiinsa. 
 
Kesäkoulun osallistujilta toivotaan näiden ja vastaavien kysymysten käsittelyä teoreettisesti tai empiirisesti. Lukemista voidaan kesäkoulupapereissa lähestyä joko ”tutkijaluentaan” liittyvänä metodologisena kysymyksenä tai yleisö- ja reseptiotutkimuksen näkökulmasta. Eri tutkimusaloilta – esimerkiksi kielen, visuaalisuuden, median, kirjallisuuden tai multimediaalisten viestinnän muotojen tutkimuksesta – tulevat kontribuutiot ovat kaikki tervetulleita.
 
Vuoden 2007 kesäkoulun opettajiksi ovat jo lupautuneet professori Lynne Pearce (Department of English and Creative Writing, University of Lancaster, UK), yliopistonlehtori Klaus Brax (Taiteiden tutkimuksen laitos/Yleinen kirjallisuustiede, Helsingin yliopisto) ja ma. professori Kia Lindroos (Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos/Valtio-oppi, Jyväskylän yliopisto).
 
Ph.D Lynne Pearce on professori Lancasterin yliopistosssa (Literary Theory and Women’s Writing). Hänen viimeisin julkaisunsa on The Rhetorics of Feminism: Readings in Contemporary Cultural Theory and the Popular Press (Routledge 2003), ja Romance Writing (Polity Press) ilmestyy joulukuussa 2006. FT Klaus Brax työskentelee yleisen kirjallisuustieteen yliopistonlehtorina Helsingin yliopistossa. Hänen julkaisuihinsa kuuluu mm. teos The Poetics of Mystery. Genre, Representation, and Narrative Ethics in John Fowles’s Historical Fiction (Helsingin yliopisto 2003). YTT, dosentti Kia Lindroos toimii valtio-opin ma. professorina Jyväskylän yliopistossa. Hänen tutkimus-, opetus- ja kirjoitustyön painopistealueet ovat valtio-oppi, moderni teoria, estetiikka, filosofia sekä politiikan ja taiteen välisten rajojen ja yhtenäisyyksien tutkiminen. Lindroos on Politiikka-lehden päätoimittaja.
 
Englanninkielisen kesäkoulun työtapoina ovat luennot ja seminaari-istunnot, joissa käsitellään osallistujien tutkimuksia ja saadaan henkilökohtaista palautetta. Seminaari-istuntojen intensiiviopetus on tarkoitettu eri aloilla toimiville kulttuurintutkimuksen jatko-opiskelijoille, mutta luennot ovat avoimia kaikille kiinnostuneille. Kesäkoulu on maksuton.
 
Kesäkouluun valitaan hakemusten perusteella 15–20 eri alojen jatko-opiskelijaa, joiden tutkimushankkeet liittyvät kesäkoulun teemaan. Hakemukseen tulee liittää lyhyt selostus hakijasta, tutkimusaiheesta ja -aineistosta sekä englanninkielinen abstrakti (100–200 sanaa) suunnitellusta seminaarialustuksesta sekä sen otsikko. Hakijoille tiedotetaan hyväksymisestä viikolla 6. Kesäkouluun hyväksyttyjen seminaarialustusten tulee olla valmiina viimeistään 10.4.2007. Kesäkouluun osallistuminen edellyttää läsnäoloa koko kesäkoulun ajan.                     
 
Vapaamuotoiset hakemukset pyydetään lähettämään 31.1.2007 mennessä verkoston sihteerille postitse tai sähköpostitse: Leena Kaukio, Kulttuurin tutkimuksen verkosto, PL 35 (Par), 40014 Jyväskylän yliopisto; s-posti leena.kaukio(at)campus.jyu.fi; puh. (014) 260 1317; faksi (014) 260 1311. Lisätietoja saa samasta osoitteesta.
 
http://www.jyu.fi/kultut/Ethics_of_Reading_cfp.html