Kosketuksen figuureja -kirjan julkistamisseminaari

2.9.2014

Kosketuksen figuureja -kirjan julkistamisseminaari

Kesällä ilmestyneen Kosketuksen figuureja –artikkelikokoelman (Tutkijaliitto 2014, toim. Mika Elo) julkistamisseminaari järjestetään tiistaina 2.9. Tieteiden talolla, Kirkkokatu 6, sali 404, klo 13-18.

Tilaisuuden järjestävät Figures of Touch –tutkimushanke (Aalto ARTS), Mediaestetiikan tutkimusryhmä (Aalto ARTS) sekä Tutkijaliitto.

Tilaisuudessa on kahvitarjoilu. Seminaarikieli on suomi.

 

Tervetuloa!

Seminaarin teemana on Kosketuksen paattisuus – taide, filosofia ja mediat. Puhujina toimivat Kosketuksen figuureja –kirjan kirjoittajat Mika Elo, Laura Gröndahl, Juho Hotanen, Marja-Liisa Honkasalo, Esa Kirkkopelto, Harri Laakso, Maiju Loukola ja Sami Santanen.

Osana seminaaria julkistetaan myös vastikään ilmestynyt Senses of Embodiment. Art, Technics, Media –antologia (Peter Lang Publishers 2014, toim. Mika Elo ja Miika Luoto). Kirjan esittelevät Mika Elo ja Miika Luoto.

Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille.

***

Kosketuksen figuureja (Helsinki: Tutkijaliitto, 2014) Toim. Mika Elo

http://www.tutkijaliitto.fi/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=172&option=com_virtuemart&Itemid=26

Kosketus vaikuttaa heti kättelyssä tutulta teemalta. Kenelläpä ei olisi omakohtaista tuntumaa kosketukseen? Kosketuksen kouriintuntuvuus kuuluu kokonaisvaltaisesti ruumiilliseen olemiseen, ja se palvelee intuitiota, ymmärrystä, käsittämistä ja sosiaalista kanssakäymistä monin tavoin. Lähemmin pohdittaessa tämä tuttuuden pintavaikutelma kuitenkin syvenee, sillä kosketus on viime kädessä aina toisen varassa. Se mikä meitä koskettaa, on käsillä ja lähellä, mutta vain osana maailmaa, johon kuuluu myös etäisyys. Kosketuksen kohdalla ajattelu kohtaakin ehkä hieman yllättäen konkreettisuuden paradoksaalin haasteen: kouriintuntuvinta on juuri vieraus tuttuuden ytimessä.

Kosketuksen figuureja ottaa tämän haasteen lähtökohdakseen ja tarkastelee kosketuksen kulttuurista asemaa ja siinä tapahtuvia muutoksia filosofian, mediateorian, antropologian ja taiteellisen tutkimuksen konteksteissa. Artikkelikokoelman kirjoituksia yhdistää paattinen lähestymistapa, jossa kosketuksen eri ulottuvuuksia punnitaan alttiina olemisen, toisenvaraisuuden ja tahdikkuuden kysymysten valossa. Taustalla on kreikan sana pathos, joka viittaa herkkyyteen, tuntokykyisyyteen ja altistumiseen. Tarkasteltavaksi asettuu erilaisten tuntumien monitahoinen maasto, jossa kosketusta ei voi pelkistää yhdeksi aistimodaliteetiksi muiden joukossa.

Kokoelman kirjoittajat tarkastelevat kukin tavallaan fyysisen kosketuksen näennäisen välittömyyden murtumakohtia ja niitä tapoja, joilla kosketus ylittää taktiilisen maailman. Uudelleen arvioitavana ovat vakiintuneiden tietorakenteiden perusteet, kuten mieli/ruumis, järjellinen/aistinen, oma/vieras ja abstrakti/konkreettinen -erottelut sekä medioiden ja aistien suhteet. Jaetun viitepisteen kokoelman kirjoittajille muodostavat fenomenologinen kosketuksen ajattelu sekä tämän dekonstruktio.