Platonin Valtio kannesta kanteen
Filosofinen Platon-lukupiiri maanantaisin 8.10. alkaen
Platon merkitsee monelle yhtä kuin filosofia. Vain Aristoteles, Kant, Nietzsche ja Marx voisivat edes jotenkin pärjätä hänelle tunnettavuuskilpailussa. Tutustuminen Platonin pääteokseen Valtioon on matka länsimaisen ja islamilaisen kulttuurin ytimeen.
Valtion keskeisenä kysymyksenä on, kannattaako hyveellinen elämä. Kannattaako minun pyrkiä kaikissa toimissani kohtelemaan itseäni ja toisia oikeudenmukaisesti vai ovatko tekojen seuraukset lopulta niiden ainoa merkittävä tekijä omalta kannaltani? Mitä väliä oikeudenmukaisuudella on, jos toiset arvostavat minua ja uskovat minun olevan kunniallinen eivätkä tämän takia rajoita oman etuni tavoittelua?
Tarkastellessaan oikeudenmukaisuuden olemusta Platon alkaa hahmotella kuvaa täydellisen oikeudenmukaisesta valtiosta, josta tuli malli kaikelle myöhemmälle utopiakirjallisuudelle. Platonin maalaama kuva ihannevaltiosta sisältää sekä painajaismaisia että ihailtavia elementtejä, ketään se ei varmastikaan jätä kylmäksi.
Kuolemattoman klassikon aseman saavuttaa sellainen teos, joka tuntuu jokaisena aikakautena tuoreelta, ajankohtaiselta ja suorastaan kumoukselliselta. Tässä suhteessa Valtio on kiistatta klassikko. Lähes poikkeuksetta kaikkien länsimaisten suurten ajattelijoiden kirjoituksista löytyy yhtymäkohtia siihen. Se on sytyttänyt kipinöitä ajatuksille tai synnyttänyt vimmaisen tarpeen kumota siinä esitettyjä väitteitä.
Valtio asettaa jokaisen lukijansa eteen peilin ja kysyy: kuka sinä olet ja mistä sinä tulet? Platonin Valtion vaikutusten välttäminen on kuin vaatimus vältellä auringon säteitä. Vaikka luulit selvinneesi elämästä ilman tuon kreikkalaisen mestaripainijan kosketusta, niin olet tainnut sittenkin erehtyä. Tule ottamaan selvää!
Ensiaskel filosofiaan ja filosofiseen ajattelutapaan
Platon-lukupiirissä keskustellaan Valtion esille nostamista teemoista, arvioidaan Platonin väitteitä ja mietitään niihin liittyviä jatkokysymyksiä. Lukupiiriin osallistuminen ei edellytä aiempaa kokemusta filosofiasta. Lukupiiri muodostuu johdantoluennosta ja kuudesta kerrasta, joita varten osallistujien toivotaan lukevan sovitut kohdat.
Lukupiiri kokoontuu maanantaisin klo 17–19 pääkirjaston kokoushuoneessa 1, Café Siriuksen yläkerrassa. Vetäjänä VTM Tuomas Tiainen.
8.10. Johdanto: Eväitä Platonin Valtion lukemiseen (ensimmäinen kirja)
15.10. Väärämielisyyden houkutus (toinen kirja)
22.10. Vartijat valtion suojelijoina (kolmas kirja)
29.10. Naiset ja lapset valtiossa (neljäs ja viides kirja)
5.11. Hyödytön vai hyödyllinen filosofi? (kuudes kirja)
12.11. Demokratian kirjava vaippa (seitsemäs ja kahdeksas kirja)
19.11. Kuolematon sielu (yhdeksäs ja kymmenes kirja)
www.turku.fi/Public/default.aspx
http://www.turku.fi/Public/default.aspx?contentid=386605&nodeid=5091