Kirjauutuuksia Gaudeamukselta: Husserl ja Hegel

Tervehdys Gaudeamuksesta,

Maaliskuun aluksi kustantamostamme ilmestyi kaksi uutta teosta filosofiasta.

Edmund Husserlin (1859–1938) Eurooppalaisten tieteiden kriisi ja transsendentaalinen fenomenologia (Gaudeamus 2012, suom. Markku Lehtinen) on filosofian moderni klassikko, jossa Husserl tarkastelee eurooppalaisessa kulttuurissa 1930-luvulla vallinnutta ahdinkoa ja sen syytä, luonnontieteellisen asenteen ylivaltaa.

Susanna Lindbergin toimittama Johdatus Hegelin Hengen fenomenologiaan (Gaudeamus 2012) on suomalaisten Hegel-asiantuntijoiden selkeä johdatus Georg Wilhelm Friedrich Hegelin (1770–1831) vaikeana pidettyyn klassikkoon, joka on yksi filosofian historian vaikutusvaltaisimmista teoksista: sen teemoja on kehitelty lähes
kaikissa 1900-luvun tärkeimmissä filosofisissa suuntauksissa. Lindbergin toimittama teos tarjoaa kattavan esittelyn Hengen fenomenologiasta painottaen erityisesti teemoja ja tekstijaksoja, joista nykytutkimuksessa keskustellaan eniten.

Molemmista uusista kirjoista on lisätietoa alla. Arvostelukappaleita ja lisätietoja voi kysellä minulta.

Kevätpäivän terveisin

Heidi Simomaa (heidi.simomaa AT gaudeamus.fi / 050 540 1299)

***

Edmund Husserl: Eurooppalaisten tieteiden kriisi ja transsendentaalinen fenomenologia. Gaudeamus 2012, suom. Markku Lehtinen. (Alkuteos: Die Krisis der europäischen Wissenschaften und die transzendentale Phänomenologie.)

”Tutkielmani sisältää vakavimmassa mielessä radikaalin, historiallisiin ja sisällöllisiin juuriin palaavan uuden ajan filosofian ja erityisesti psykologian kritiikin. Voin myös sanoa, että kokonaisuudessaan se tarjoaa periaatteellisen, historiallis-sisällöllisen johdatuksen ’transsendentaaliseen fenomenologiaani’. Tähän kirjoitukseen on koottu yhteen tiivistetyllä tavalla elämäntyöni kypsimmät tulokset yli neljänkymmenen vuoden ajalta. Tässä on ensimmäisen kerran esitetty viimeisen viidentoista vuoden tutkimusten tulokset ’fenomenologisesta reduktiosta’ ja ainoasta radikaalista ’kopernikaanisesta käänteestä’ – ja paljon muuta, joka valaisee filosofisten pyrkimysteni syvintä mieltä ensimmäistä kertaa niin, että enää ei tarvitse pelätä
väärinkäsityksiä.” – Edmund Husserl

Teoksen sisältö:

I Tieteiden kriisi eurooppalaisen ihmisyyden radikaalin elämänkriisin ilmaisuna
II Fysikalistisen objektivismin ja transsendentaalisen subjektivismin
vastakkaisuus uudella ajalla ja selitys sen alkuperälle
III Transsendentaalisen ongelman selitys ja psykologian siihen liittyvä tehtävä
A. Paluu kysymään ennalta annettua elämismaailmaa tienä
fenomenologiseen transsendentaalifilosofiaan
B. Tie psykologiasta transsendentaaliseen fenomenologiaan
Suomentajan jälkisanat (Markku Lehtinen)

***

Susanna Lindberg (toim.): Johdatus Hegelin Hengen fenomenologiaan.
Gaudeamus 2012.

Georg Wilhelm Friedrich Hegelin (1770–1831) Hengen fenomenologia on yksi filosofian historian vaikutusvaltaisimmista teoksista. Hegelin mukaan filosofisen ajattelun alkuperänä ja päämääränä on inhimillinen, historiallinen kokemus eikä mikään abstrakti ideamaailma. Siksi filosofiaan kuuluvat kaikki todellisuuden alueet: elämä ja kuolema, tieto ja erehdys, tiede ja taide, uskonto ja politiikka. Absoluuttisen tiedon saavuttamiseksi on kuljettava epäilyn ja epätoivon tietä sekä koettava inhimillisen tiedon kaikki muodot. Hengen fenomenologia on tämän tien kuvaus, rikas esitys inhimillisen kokemuksen eri elementeistä.

Johdatus Hegelin Hengen fenomenologiaan on perusteellinen yleisesitys tästä vaikeaksi tunnetusta klassikosta, jonka teemoja on kehitelty lähes kaikissa 1900-luvun tärkeimmissä filosofisissa suuntauksissa. Teos tarjoaa kattavan esittelyn Hengen fenomenologiasta painottaen erityisesti teemoja ja tekstijaksoja, joista nykytutkimuksessa keskustellaan eniten.

Teoksen sisältö:

Susanna Lindberg: Johdanto
Vesa Oittinen: ”Aistimellisen varmuuden” dialektiikasta
Arto Laitinen: Halu, elämä ja siirtymä tietoisuudesta itsetietoisuuteen
Ilmari Jauhiainen: Tunnustus subjektiivisuuden ylittämisenä
Heikki Ikäheimo: Tunnustus eettis-ontologisena käsitteenä
Elisa Heinämäki: Ranskalaisia Hegel-muunnelmia
Laura Werner: Antigone, rakkaus ja tragedia
Tuija Pulkkinen: Hegelin innoittama feministinen teoria
Kari Väyrynen: Sivistys ja vieraantuminen
Markku Mäki: Absoluuttinen vapaus ja jakobiinien terrori
Jussi Kotkavirta: Taide, uskonto ja taideuskonto
Sven-Olov Wallenstein: Taiteen paikka
Susanna Lindberg: Kuinka Hegel kohdataan Heideggerin käännöksen jälkeen?
Juha Manninen: Epilogi: ”Hengen ilmaumatieteen” tehtävä – suomeksi

Teoksen toimittaja Susanna Lindberg on dosentti ja yliopistonlehtori (ma), Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö, Tampereen yliopisto.

”Totuus on bakkanttinen huuma, jossa yksikään jäsen ei jää juopumatta; ja koska jokainen niistä eriytyessään myös selviää, on totuus myös läpikuultava ja yksinkertainen rauha.”  – Hengen fenomenologian esipuhe