Turun Akatemian latinankielisiä väitöksiä suomeksi Filosofia.fi-portaalissa

Turun Akatemian latinankielisiä väitöksiä suomeksi             TIEDOTE 2/ii/11
 
Filosofia.fi-portaalissa ilmestyy helmi–maaliskuussa 2011 parikymmentä ensikäännöstä Turun Akatemiassa 1600–1800-luvuilla latinaksi laadituista väitöskirjoista. Helmikuun 3. päivänä Kansalliskirjastossa järjestettävässä seminaarissa julkaistaan ensimmäiset neljä suomennosta yhdessä kunkin alkutekstin kahden eri version (skannatun ja litteroidun) kanssa. Loput viitisentoista käännöstä digitoituine alkuteoksineen viedään verkkoon viimeistään maaliskuun alussa (ks. alla). Lisäksi niiden yhteyteen ilmaantuu joukko väitöskirjojen julkaisemista ja käyttämistä eri tavoin tukevia tekstejä, joista ensimmäinen on Sari Kivistön bibliografinen listaus aiemmin suomeksi saaduista latinankielisistä väitöksistä.
 
Hankkeen alkuperäisenä tarkoituksena oli saattaa suomeen erä filosofisesti kiintoisia Turun Akatemiassa valmistuneita teoksia. Oli tarpeen liikkua yli oppialarajojen, tapaahan filosofista kiinnostavuutta eri muodoissaan myös, ja joskus eritoten, muualta kuin filosofian oppituolien ääreltä. Toisaalta uusilla käännöksillä haluttiin tarkentaa yliopistohistoriografian, muun tutkimuskirjallisuuden ja aiempien suomennosten muodostamaa kuvaa siitä kokonaisesta tieteellisestä kulttuurista, jonka piirissä erilaiset dissertaatiot, diskursiot, kommentaatiot, teesit ja aforismit aikoinaan syntyivät. Kolmanneksi: lyhyessä ja vähäväkisessä projektissa oli mukauduttava käytännöllisiin reunaehtoihin ja suosittava suhteellisen helposti käsiin saatavia ja verraten tehokkaasti suomennettavissa olevia tekstejä. Lopullisessa lajitelmassa näkyykin epäilemättä vaihtelevia preferenssejä ja kirjavia intressejä. Toivottavasti läpileikkaus Turun Akatemian tieteellis-filosofisesta elämästä on ajallisesti, aiheellisesti, arvollisesti, argumentillisesti ja agentillisesti edustava. Muutamien ponnistuksista valmistumassa oleva pieni kooste innostakoon leegioittain latinisteja ja filosofeja sekä muita tutkijoita ja uskalikkoja vastaisiin urakoihin.
 
Verkko on hyvä julkaisukanava tälle aineistolle. Latinankielisten alkutekstien ansiosta Turun väitökset puhuttelevat periaatteessa erittäin laajaa ammattilaisten ja harrastajien joukkoa ympäri maailman, samalla kun melkeinpä kenen hyvänsä suomalaisen käy nyt päinsä tutustua oman maan tiede-, kulttuuri-, aate- ja hallintohistoriaan aiemmin vaikeasti tavoitettavissa olleen materiaalin avulla. Lisäksi käännöksiä nootteineen on mahdollista muokata vielä julkaisemisen jälkeenkin: palautetta puutteista, virheistä tai osumista voi lähettää osoitteeseen jarkkostuusvuori(at)gmail.com.
 
Hankkeesta ovat vastanneet filosofinen aikakauslehti niin & näin ja filosofinen verkkoportaali Filosofia.fi, joita kumpaakin julkaisee Eurooppalaisen filosofian seura ry (EFS). Suomentajina projektissa ovat työskennelleet Raija Sarasti-Wilenius, Pekka Tuomisto, Antti T. Oikarinen ja Outi Kaltio. Toimittajana ja hankevastaavana toimi Jarkko S. Tuusvuori. niin & näin / Filosofia.fi / EFS kiittää kääntäjiä ja muita panoksensa antaneita sekä Koneen Säätiötä hankkeen mahdollistaneesta apurahoituksesta. Lisää tekstejä on siis luvassa lähimmän kuukauden kuluessa.
 
Hankkeessa suomennettavat teokset aikajärjestyksessä

(listaan tullee vielä muutoksia ja täydennyksiä)
Axel Kempe, Disputatio politica de administratione reipublicæ civili togata (1664)
Samuel Gyldenstolpe, Discursus philosophicus virtutum intellectualium brevis delineationem exhibens (1675)
Daniel Achrelius, Dissertatio politica de bello ejusque causis (1682)
Anders Wanochius, Dissertatio politica de radice, causis et vinculis societatis humanæ (1690)
Henrik Hassel, Theses de stylo philosophico (1741)
Henrik Hassel, Commentatio academica de usu et abusu eloquentiæ (1751)
Karl Mesterton, Specimen academicum de materialismo (1753)
Pehr Kalm, Theses philosophicæ (1757)
Jacobus Gadolin, Dissertationem de figura mundi (1760)
Pehr Kalm, Dissertatio gradualis de noxa materialismi in oeconomia (1760)
Pehr Kalm, Aphorismi nonnulli atheismus oeconomiæ inimicus (1760)
Fridericus Collin, Dissertation de juventute in religione christiana contra opinionem Rousseauianam instituenda (1775)
F. M. Franzén, Dissertatio ideam perfectæ humanitatis definitura (1798)
Johan Bilmark, Dissertatio academica de magnis ingeniis, raro felicibus (1798)
J. H. Avellan, Dissertatio finem et viam educationis breviter adumbras (1803)
G. I. Hartman, Dissertatio academica de tribus gradibus persvasionis (des Fürwahrhaltens): credere, opinari, scire (1808)
A. J. Lagus, De emendatione morali (1815)
 
Näistä ensimmäisinä (2. helmikuuta 2011) julkaistavat käännökset
Daniel Achrelius, Dissertatio politica de bello ejusque causis (1682)
Pehr Kalm, Theses philosophicæ (1757)
F. M. Franzén, Dissertatio ideam perfectæ humanitatis definitura (1798)
G. I. Hartman, Dissertatio academica de tribus gradibus persvasionis (des Fürwahrhaltens): credere, opinari, scire (1808)
 
 
Kokoelma löytyy osoitteesta: http://filosofia.fi/Turun_Akatemia_Suomennokset