KUTSU TIETOKIRJAILIJA VIERAILULLE LUKIOON KEVÄÄLLÄ 2014
Suomen tietokirjailijat ry rahoittaa keväällä 2014 kahdenkymmenen tietokirjailijan vierailun lukioihin. Jokainen lukio voi lähettää toivomuksensa siitä, kenet listalla olevista tietokirjailijoista haluaisi vierailulle omaan kouluunsa. Toivomukseen olisi hyvä laittaa ehdolle ainakin kaksi nimeä.
Toivomukset lähetetään Suomen tietokirjailijat ry:lle sähköpostitse osoitteeseen toimisto ät suomentietokirjailijat.fi
Toivomuksessa mainitaan tietokirjailijaehdokkaiden nimien lisäksi:
- koulun postiosoite (käyntiosoite, ei PL)
- kanslian puhelinnumero
- lukion verkkosivujen osoite
- tapaamisen yhteyshenkilönä toimivan opettajan nimi, sähköpostiosoite ja puhelinnumero
Hakuaika alkaa heti ja kestää maanantaihin 3. helmikuuta 2014 saakka.
Vierailut toteutetaan kevään 2014 aikana. Vierailutoiveen toteutuminen varmistetaan helmikuussa sähköpostitse yhteyshenkilölle. Tämän jälkeen koulu sopii itse tarkemman ajankohdan tietokirjailijan kanssa. Suomen tietokirjailijat ry toimittaa koululle tietokirjailijan yhteystiedot ja maksaa tietokirjailijalle 250 euron palkkion, matkakulut ja mahdolliset päivärahat.
Suomen tietokirjailijat myös lähettää (Lauri Jäntin säätiön taloudellisella tuella) valituille kouluille viisi ko. kirjailijan teosta tutustuttavaksi etukäteen.
KEVÄÄN 2014 TIETOKIRJAILIJAT
1. Heikki Aittokoski (s. 1970)
Ulkomaantoimittaja Heikki Aittokosken tuorein teos Narrien laiva (2013) on syväluotaus maailmasta. Kirjassaan hän hakee vastauksia suuriin kysymyksiin, jotka vuosien varrella ovat jääneet kaihertamaan uutistyössä. Aittokosken muita teoksia ovat Lihavan kotkan maa - Reportaasi Berliinin tasavallasta (1991) ja Eurooppaan raiteelta 4. Junamatka entisen rautaesiripun halki (2004). Aittokoski työskenteli pitkään myös Helsingin Sanomien ulkomaantoimituksen esimiehenä ja Berliinin kirjeenvaihtajana.
2. Timo Kalevi Forss (s. 1967)
Lauluntekijänä ja sanoittajanakin tunnetuksi tulleen Timo Kalevi Forssin tuorein teos Napakirja (2013) on tehty yhteistyössä Martti Lintusen ja Tommi Tukiaisen kanssa. Forssin toimittamassa valokuva- ja reportaasiteoksessa etsitään vastauksia mm. siihen, miksi Antarktis sulaa Arktista hitaammin ja mitä Grönlannin inuiitit ajattelevat ilmastonmuutoksesta. Forssin muita yhteistuotantoja ovat mm. suomalaista rock-lyriikkaa käsittelevä teos Alumiinikuu (1999) ja reportaasikirja Karjala edestakaisin (2010).
3. Iiris Kalliola (s. 1959)
Iiris Kalliola on biologi, suomentaja ja tietokirjailija, joka on kirjoittanut tietokirjoja biologian alalta erityisesti lapsille. Myös biosukeltaja- ja saaristolaivurikurssin käyneen Kalliolan teoksia ovat mm. Kun kirppu puree sinua: Suomen luonnon kiusankappaleet (1998), Kiireestä kantapäähän ihmeellinen ihminen (2004) ja Kumipallosta lasi-ikkunaan mistä tavarat tehdään (2009). Vuonna 2011 Kalliola palkittiin Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla teoksesta Suomen lasten luontokirja (2010) yhdessä Lasse J. Laineen kanssa Tietopöllö-palkinnon Kalliola sai vuonna 2013.
4. Teemu Keskisarja (s. 1971)
Tietokirjailija Teemu Keskisarja on Suomen ja pohjoismaiden historian dosentti, joka on julkaissut vuonna 2010 kiitetyn esseekokoelman Vääpeli T:n tapaus ja palkitun G.A. Serlachiuksen elämäkerran Vihreän kullan kirous. Hänen viimeisimpiä teoksiaan ovat mm. Kyynelten kallio: Kertomuksia seksistä ja väkivallasta (2011) ja Raaka tie Raatteeseen (2012). Keskisarjan teos Viipuri 1918 oli ehdolla Tieto-Finlandia-palkinnon saajaksi vuonna 2013.
5. Arto Kivimäki (s. 1963)
Arto Kivimäki on tietokirjailija, joka on tullut tunnetuksi etenkin antiikin maailman ja latinankielen tuntijana. Hän on käsitellyt teoksissaan mm. latinankielisiä ilmaisuja, antiikin ajan rakkautta ja vitsejä sekä Rooman keisareiden historiaa. Lisäksi Kivimäki on koonnut antiikin Kreikan ja Rooman jumaltaruista teokset Antiikin taruja I: Aikojen alussa (2008) ja Antiikin taruja II: Sankarien aika (2010). Kivimäki on myös toiminut Aku Ankka -sarjakuvien antiikin asiantuntijana ja kääntäjänä.
6. Ville Kivimäki (s. 1976)
Ville Kivimäki on historiantutkija ja tietokirjailija, joka on ollut toimittamassa ja kirjoittamassa mm. teoksia Ihmisen sodassa (2006), Sodassa koettua: Haavoitettu lapsuus (2007) ja Ruma sota (2008). Hänen tuorein teoksensa on Murtuneet mielet, joka käsittelee suomalaissotilaiden psyykkisiä häiriöitä jatkosodan aikana Kivimäki voitti kirjallaan Tieto-Finlandia-palkinnon vuonna 2013.
7. Lilly Korpiola (s. 1964)
Lilly Korpiola on mediatutkija, kouluttaja ja Lähi-idän asiantuntija, jonka erikoistumisalueita ovat mm. poliittinen viestintä, kriisit ja mediamaiseman murros. Korpiolan ja Hanna Nikkasen yhteisteos Arabikevät oli ehdolla Tieto-Finlandia-palkinnon saajaksi vuonna 2012. Adoptioperheet ry:n puheenjohtajana Korpiolalla on myös vankka asiantuntemus kotimaisesta ja kansainvälisestä adoptiosta. Keväällä 2014 ilmestyy Korpiolan omakohtainen kirja Pitkä tie äidiksi.
8. Anne Kuorsalo (s. 1954)
Anne Kuorsalo on vapaa toimittaja ja ulkomaan kirjeenvaihtaja, joka toimi Moskovassa vuosina 19891995. Kuorsalo on ollut mukana kirjoittamassa teoksia Venäjä - jättiläinen tuuliajolla, Venäjä ja rosvokapitalismin haaksirikko sekä Salaisen poliisin valtakunta: KGB, FSB ja suhteet Suomeen. Yhdessä Iiris Suorannan kanssa hän on toimittanut ja kirjoittanut useita teoksia sota-ajan evakkokokemuksista naisten ja lasten näkökulmasta. Tuorein teos Evakkolapset ilmestyy maaliskuussa 2014.
9. Martti Lintunen (s. 1945)
Martti Lintunen on pitkän linjan valokuvaaja, toimittaja ja tietokirjailija, jonka lukuisten kirjojen tapahtumapaikat sijoittuvat ympäri maailman aina Etelämantereelta kotoisille kalavesille asti. Lintusen tuorein teos Napakirja (2013) ilmestyi yhteistyönä Timo Kalevi Forssin ja Tommi Tukiaisen kanssa. Lintunen on myös julkaissut kymmenkunta lasten tietokirjaa ja tunnustuksellisen teoksen poikansa itsemurhasta Älä yritä unohtaa (2010).
10. Markus Leikola (s. 1960)
Markus Leikola on toimittaja, kolumnisti, Itä-Euroopan asiantuntija ja monella alalla kunnostautunut kirjailija, joka on julkaissut tietokirjoja mm. talouspoliittisista ja yhteiskunnallisista aiheista. Hänen tuotantoonsa kuuluvat esimerkiksi Väyrysen vuosi (1988) ja Ja vapaus koitti (1991). Leikolan viimeisin tietoteos Sairaat elämät: Suomalaisen terveydenhuollon korjauspaketti (2011) raportoi siitä, mikä nykyisessä terveydenhuollossa yskii.
11. Ville Lähde (s. 1972)
Ville Lähde on filosofian tohtori, joka on toimittanut luontoa poliittisena terminä tutkivan teoksen Luonnon politiikka (2003) yhdessä Yrjö Hailan kanssa. Vuonna 2013 Lähteeltä ilmestyi teos Niukkuuden maailmassa (2013), jossa hän pohtii mm. sitä, mitä tarkoittaa esimerkiksi öljyn, makean veden, viljelysmaan ja ruuan ehtyminen. Lähde on toiminut myös filosofisen niin & näin -aikakausilehden päätoimittajana.
12. Kirsti Mäkinen (s. 1939)
Kirsti Mäkinen on kouluneuvos, joka toimi Helsingin Suomalaisen yhteiskoulun äidinkielen lehtorina 1969-2002. Hänet tunnetaan erityisesti Kalevalaa ja kansanperinnettä koskevista teoksistaan. Lollot ja kollot (2007) kertoo suomalaisesta naapurihuumorista. Mäkisen uusimpia teoksia ovat Kruunupäinen käärme ja muita Suomen kansan tarinoita (2012) ja Topeliuksen lukemisia lapsille (2013).
13. Pekka Mykkänen (s. 1971)
Pekka Mykkänen on Helsingin Sanomien toimittaja. Hän toimi lehden Aasian kirjeenvaihtajana vuosina 19982003 ja Yhdysvaltain kirjeenvaihtajana 20072010. Kiinan vuosilta syntyivät teokset Kiina rynnistää huipulle (2004) ja Isonenä kurkistaa Kiinaan (2006). Amerikka - Hiekkaan valuvia unelmia (2011) puolestaan kertoo Yhdysvaltojen aseman murenemisesta sekä yksittäisten ihmisten tarinoista myllerrysten keskellä.
14. Tuomas Nevanlinna (s. 1960)
Tuomas Nevanlinna filosofi ja kirjoittaja, ajattelija, jonka erikoisalaa on kulttuurikritiikki. Hän on mm. toimittanut teoksen Espoo, totuus Suomesta (2000) sekä kirjoittanut filosofisen lastenkirjan Antero joutuu luontoon (2004). Teoksessa Työn sanat (2006) Nevanlinna ruotii Jukka Relanderin kera työhön ja talouteen liittyvien sanojen merkityksiä, vuonna 2011 teoksessa Uskon sanat pohdinnan kohteena on kristinuskon sanoma.
15. Rauli Partanen (s. 1975)
Rauli Partanen on vapaa kirjoittaja ja energiaa, öljyä, resurssiniukkuutta ja näiden kytköksiä yhteiskunnassa tutkivan ASPO-Finland ry:n perustajajäsen. Partasen, Harri Paloheimon ja Heikki Wariksen yhdessä kirjoittama tuhti tietoteos Suomi öljyn jälkeen oli vuonna 2013 ehdokas sekä Tieto-Finlandian että Kanava-tietokirjapalkinnon saajaksi.
16. Pasi Saukkonen (s. 1964)
Pasi Saukkonen on valtiotieteen tohtori ja dosentti, joka työskentelee Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiön CUPORE:n erikoistutkijana, ja jonka erityisalaa ovat Suomen poliittiseen järjestelmään, maahanmuuttoon ja monikulttuurisuuteen liittyvät kysymykset. Saukkosen tuorein teos on Erilaisuuksien Suomi. Vähemmistö ja kotouttamispolitiikan vaihtoehdot (2013). Hän on myös yksi teoksen Muuttajat. Kansainvälinen muuttoliike ja suomalainen yhteiskunta (2013) toimittajista ja kirjoittajista.
17. Hannu Salmi (s. 1961)
Kulttuurihistorian professori ja tietokirjailija Hannu Salmi on käsitellyt teoksissaan mm. suomalaisia mykkäelokuvia, musiikkia, aisteja, tähteyttä ja katastrofeja. Vuonna 1993 ilmestynyt Elokuva ja historia on alansa perusteos. Sen jälkeen ovat ilmestyneet mm. suudelman kulttuurihistoriaa käsittelevä Suudelma (2004) ja eurooppalaisen kulttuurihistoriaan syventyvä Nineteenth-Century Europe: A Cultural History (2008). Salmi on vuoden 2013 Tietokirjailijapalkinnon saaja.
18. Mikko-Olavi Seppälä (s. 1975)
Mikko-Olavi Seppälä on kuplettiperinnettä päivittävän Sakilaiset-orkesterin solisti ja filosofian tohtori, jonka erikoisalaa on suomalaisten työväenteattereiden historia. Hänen tuorein tietoteoksensa Aale Tynni. Hymyily, kyynel, laulu (2013) kertoo Seppälän isoäidin, runoilija ja suomentaja Aale Tynnin elämäntarinan. Seppälä kirjoitti teoksen yhdessä äitinsä Riitta Seppälän kanssa.
19. Juha Vakkuri (s. 1946)
Tietokirjailija ja toimittaja Juha Vakkuri on Suomen laaja-alaisimpia Afrikka-asiantuntijoita. Vuosina 1971-1975 Vakkuri työskenteli YK:n kehitysohjelman UNDP:n palveluksessa Afrikassa ja New Yorkissa. Tuoreimmassa teoksessaan Afrikan ympäri (2012) Vakkuri taustoittaa ja tutkii afrikkalaisten yhteiskuntien käännekohtia. Juha Vakkuri on kirjoittanut myös paljon politiikkaan ja talouteen liittyvistä aiheista.
20. Janne Viljamaa (s. 1969)
Janne Viljamaa on sosiaalipsykologi ja kirjailija, joka kirjoittanut mm. erilaisia kasvatusoppaita kuten Anna lapsen onnistua (2008) ja Tue lapsesi lahjakkuutta (2013). Hän on myös käsitellyt eri näkökulmista työelämän teemoja, aggressioita, itsetuntoa ja narsismia. Viljamaan tuorein teos Kuka täällä oikein määrää ilmestyy huhtikuussa 2014. Se käsittelee kuria ja kurittomuutta sekä kiusaamisen vaikutusta itsetuntoon.
Verkossa:
www.suomentietokirjailijat.fi/