Cfp: Mediakaupunki liikkeessä/ Media & Viestintä-lehden teemanumero

Kirjoittajakutsu (CFP) Media & Viestintä -lehti

MEDIAKAUPUNKI LIIKKEESSÄ -teemanumero 3-4/2013

Informaatio- ja mediateknologian digitalisoitumisen ja verkottumisen myötä kaupunkitilan rakenteet ja kaupungissa oleminen ovat teknologisoituneet monessa mielessä ennen näkemättömillä tavoilla. Puhutaan ubiikista ympäristöstä, digitaalisesta kaupungista ja kaupungista itsessään teknologisesti ylläpidettynä monikerroksisena mediana. Uudenlaisen urbaanin tilallisuuden synty on yhdistetty niin infrastruktuurin tietokoneistumiseen, kulkuvälineisiin, tavaroihin ja ihmisiin sijoitettuihin mikrosiruihin ja antureihin, radiotaajuuksia hyödyntäviin langattomiin lähiverkkoihin kuin kannettavien päätelaitteiden käyttötapoihin. Kaupunkitilassa teknologian kehitys on sekä mahdollistanut ihmisten sukkuloinnin materiaalisten ja
virtuaalisten tilojen välillä että tehostanut heidän liikkumistensa valvontaa ja kehollista kontrollia – usein talouden ehdoilla.

Media & Viestintä -lehti kutsuu vuoden 2013 (3-4) teemanumeroon kaupungin, median, liikkeen ja teknologian monisyisiä suhteita eri suunnilta lähestyviä kirjoituksia. Olemme kiinnostuneita tarkasteluista, joissa kohdistetaan huomio niin median kaupunkitilaa kalustavaan esineisyyteen, siinä läpitunkevasti läsnä oleviin mediaesityksiin kuin kaupunkilaisten toimintaa usein näkymättömissä puitteistaviin rakenteisiin. Haastamme kirjoittajia pohtimaan erityisesti tapoja, joilla tilallisesti monikerroksinen urbaani ympäristö kietoo ihmiset sisäänsä liikkuvina kehollisina ja aistivina olentoina. Millaisia muistin paikkoja, kinesteettisiä rytmejä, rutiineja ja sosiaalisia koreografioita mediakaupungissa kehittyy? Entä millaisia ovat mediakaupungin ’affordanssit’ eli miten digitalisoituneen urbaanin ympäristön materiaaliset ominaisuudet houkuttelevat ihmisiä liikkumaan tarjoamalla käyttöön yhdenlaisia kehollisia mahdollisuuksia ja samaan aikaan rajoittamalla toisenlaisia? Kuinka liike ja liikkuminen jäsentävät ihmisten näkymistä ja yhteistoimintaa sekä heidän ryhtymistään erilaisiksi toimijoiksi – kuten kuluttajiksi, asiakkaiksi, pelaajiksi, faneiksi tai aktivisteiksi? Avaavatko digitalisoituminen, verkottuminen ja medialaitteiden kannettavuus kaupunkitilassa yhteen kietoutuessaan uudenlaisia aikatiloja, jotka muovaavat uusilla tavoilla kanssakäymistämme, ihmisryhmien välisiä rajoja ja omaa kehollista ymmärrystämme?

Kannustamme myös metateoreettisiin pohdintoihin siitä, miten ’kaupunki’, ’media’ ja ’teknologia’ sekä niiden keskinäissuhteet tulisi käsittää. Ontologiset ja epistemologiset keskustelunavaukset niin tietokoneohjelmistojen todellisuutta tuottavasta ja ylläpitävästä luonteesta kuin ruumiillisuuden, kehon, tietoisuuden, sukupuolen tai
ihmisenä olemisen ulottuvuuksista nykykaupungin kontekstissa ovat yhtä lailla tervetulleita. Erityisen tärkeänä pidämme vallan ja vastarinnan kysymysten käsittelemistä. Onko mahdollista ja millä tavoin esimerkiksi tehdä näkyväksi ja politisoida kaupungin ’konehuoneen’ liikkeitä ja rytmejä ei-esityksellisesti (non-representational) ehdollistava luonne? Millaisiin liikkeisiin ja rytmeihin kaupungissa kulkevia kutsutaan, ja miten kutsuhuudot toimivat kaupungin eri tilallisissa kerroksissa ja niiden yhteen kietoutumisissa? Miten ja missä syntyvät – jos ovat ylipäätään syntyäkseen – vastarinnan hetket ja tilanteet?

Kirjoitukset voivat olla erilaisia aineistoja hyödyntäviä analyyseja, teoreettis-metodologisia keskustelunavauksia tai näiden yhdistelmiä. Abstraktiehdotukset artikkeleista (max. 500 sanaa) pyydetään lähettämään osoitteeseen sami.kolamo(at)uta.fi viimeistään 1.10.2012. Kirjoittajille ilmoitetaan hyväksymisestä 30.11.2012 mennessä, ja deadline kokonaisille artikkelikäsikirjoituksille on 30.4.2013.
Teemanumero ilmestyy marras-joulukuussa 2013. Myös puheenvuorot, analyysit ja kirja-arviot ovat tervetulleita.

Teemanumeron toimittavat Sami Kolamo (sami.kolamo(at)uta.fi), Jaana Parviainen (jaana.parviainen(at)uta.fi) ja Seija Ridell (seija.ridell(at)uta.fi).

https://www.facebook.com/events/233757800077172/